Skip to main content

Hoe train je het beste?

Je bent aan een vechtkunst begonnen en je zoekt naar de beste manier om je techniek te trainen. Wat is die beste manier? Is er een beste manier? Let’s find out!

Je hoort vaak ‘zoals je traint, zo kun je het ook toepassen’. Men bedoelt hier vaak mee dat je hard moet trainen en met een hoge intensiteit zodat je het in de praktijk ook met diezelfde intensiteit en focus uit kunt voeren. Dat gaan we hier zeker niet ontkrachten. Als je niet traint met druk en stress, dan is de kans ook klein dat je zult kunnen omgaan met druk en stress wanneer het er op aan komt. Mocht je ooit in een situatie terecht komen waarin je jezelf voor 110% zult moeten geven, dan kun je maar beter zorgen dat je ook tijdens je training in de buurt van die 110% komt.

Altijd 110%?

hapkido hankimuye

Maar betekent 110% dat het altijd met 110% tegengas moet? Als je een uurtje hebt om te trainen met je partner en je gaat voor 110% en kan de techniek die je wil leren op die manier tien keer uitvoeren, is het dan niet beter om de helft van de tijd misschien met 50% tegengas te oefenen zodat je in dat halve uurtje de techniek misschien wel twintig keer kunt uitvoeren. Je komt dan op 25 herhalingen uit en dat is meer dan tien.

Herhalen, herhalen, herhalen

Zoals wel vaker, draait het om balans. Balanseer je training op zo’n manier dat je de tijd die je hebt optimaal gebruikt. Bij Chongmukwan geloven we in ‘When you practice light, you are doing it right‘. En nee, daarmee bedoelen we niet dat we alleen maar light en onze technieken niet testen met tegengas. We bedoelen wel dat we onszelf eerst de bewegingen goed eigen willen maken, door deze vaak te herhalen en dan de intensiteit geleidelijk opbouwen. Nog een belangrijk motto bij Chongmukwan ‘Speed comes from repitition‘. Meteen een techniek op volle snelheid uitproberen, dat gaat zorgen voor problemen. Als je een techniek veel vuldig herhaalt, komt de snelheid vanzelf. Dat houdt dus wel in dat je niet na tien herhalingen als moet denken ‘Oh, ik ken die techniek nu wel’. Als we het hebben over herhalen, dan bedoelen we dat je een techniek honderen of duizenden keren moet herhalen. En ook dat is een vorm van hard trainen.

Wat vind jij van onze manier van trainen? Laat je reactie achter onder dit bericht.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.